Marraskuu ja masentava ovat jo alkusointunsa puolesta samankaltaisia, kun niitä yhdistää kaksi samaa alkukirjaintakin. Niistä saisikin jo näillä perustein oikein hyvän suomalaismentaliteetille tyypillisen runon. Marraskuu mielletäänkin usein yhdeksi masentavimmista kuukausista. Eikä se helpota joulukuussakaan, vaikka joulu alkaakin koputella jo ovella. Mukaan tulee joulustressi ja lähestyvät deadlinet ja tentit. Alkaa olla pimeää ja illat hämärtyvät jo ennen kuin pääset luennoilta tai oppitunneilta kotiin asti. Juurihan aamulla oli pimeää, kun rynnistin kouluun rähmäisin silmin! Ja entä sitten lumi? Tuleeko valkea vai musta joulu? Nytkin jo maahan sadellut ihana lumipeite saattaa hetkessä vaihtua sateen mukana hyytävään harmauteen. Tämä aika vuodesta onkin yksi vaikeimmista, kun päivät ovat niin lyhyitä ja valon määrä on niin vähäinen.

Seilaillessani kaamosmasennuksissani sosiaalisen median ihmeellisessä maailmassa törmäsinkin erääseen osuvaan Funlandin meemin:

Valon vähyys tänä vuodenaikana on valitettava tosiasia, josta seuraavaa alakuloa yritetään karkottaa kaikin tavoin niin kirkasvalolampuin, lisätyn d-vitamiinin, kynttilänvalon ja vaikka jo Suomeenkin pikkuhiljaa hiipivän tanskalaisen ”hyggeilyn” avuin. Tähän liittyen jaoimmekin aiemmin tykkäyssivuillamme Ylen artikkelin ”Apua kaamokseen maailman onnellisimmilta – hygge-trendi antaa luvan jäädä sohvannurkkaan” sekä avasimme yhden hygge-aiheisen joulukalenterin luukunkin. Hygge on IN ja hyggeilyn kulta-aika onkin juuri nyt marras-joulukuussa! Artikkelia lainaten hyggeilyä ja kaamosmasennuksen karkotusta voisikin aloittaa vaikka näillä tavoin:

Kuvittele tilanne, jossa istut mukavasti sohvalla. Olet ehkä kietoutunut ympärillesi lämpimän viltin ja kaatanut lasiin punaviiniä tai hauduttanut pannullisen suosikkiteetäsi. Et napsauta julman kelmeää kattovaloa päälle, vaan poltat kynttilöitä (ihan todella paljon kynttilöitä). Toki olet muistanut valita taustalle musiikkia, joka saa sinut rentoutumaan. Tartut ehkä kirjaan tai aikakausilehteen. Unohdat hetkeksi maailmanpolitiikan ja keittiön tiskivuoren. Olet vaan. Aijaijai.

Jos lähistöltä ei satu juuri nyt löytymään kiinnostavaa kirjaa tai auvoisaa aikakausilehteä, johon uppoutua voi näiden alla olevien kuvien myötä uppoutua Islannin maagisiin marraskuun maisemiin (Ja kyllä luit aivan oikein, nämäkin sanat muodostavat yhdessä alkusoinnun, vau!)

Kuva otettu Blue Lagoonista, joka on yksi maailman 25 ihmeestä. Vierailtuani tässä geotermisessä kylpylässä ymmärrän kyllä syyn!

Noin vuosi sitten olin niiden kymmenkunnan onnekkaan ihmisen joukossa, jotka pääsivät jäsenmatkalle ihmeelliseen Islantiin! Kyseessä oli UNF (Ungmennadeild Norræna félagsins) järjestämä Café Norden, joka on vuosittain järjestettävä kulttuuritapahtuma, jossa voi tavata nuoria joka puolelta Pohjoismaita. Järjestäjämaa ja teema vaihtelevat joka vuosi. Kuten aiemmasta blogikirjoituksestamme näitte, tänä vuonna oli Suomen vuoro! Teema noudatti tänä vuonna Café Norden- nimen mukaista teemaa eli kahviteemaa, joka sopiikin meille kahvin suurkuluttajille kuin nenä päähän.

Viime vuonna puolestaan tapahtuman nimi oli Nordic Noir. Teemana oli siis dekkarit ja tämä teema sopii tietysti Islantiin aivan kuin lopapeysa– villapaita islantilaisen ulkoilutakiksi! (alla havainnollistava kuva)

Vaelsimme ensimmäisenä iltana dekkarimaisemissa, jossa opas luki aina pätkän kirjasta, jonka maisemissa kuvatut tapahtumat on kirjotettu tapahtuvan. Oli jopa hieman pelottavaa kulkea hautausmaalla yöaikaan ja kuunnella paikasta kirjoitettua tarinaa.

Saimme tavata myös pohjoismaisia dekkarikirjailijoita ja ohjaajia, mm. yhden Wallanderin ohjaajista! Lisäksi pääsimme tutustumaan rekvisiitan tekoon eräässä studiossa, jossa tehdään rekvisiittaa dekkareista tehtyihin elokuviin ja myös Game of Thronesiin! Dekkarimaailman ammattilaiset ohjastivat meitä myös tekemään oman lyhytelokuvan Nordic Noir -teeman mukaisesti.

Yhteiskuva dekkarikirjailija Hans Olav Lahlum ja Wallanderin ohjaajan Jonas Grimås kanssa

Tapahtuma sijoittui viikonlopulle mutta me suuntasimme Islantiin jo muutama päivä ennen, että ehtisimme tehdä hieman turistimatkailua ennen varsinaista tapahtumaa. Vaikka aikaa oli vaan muutaman päivä ja päivät tähän vuodenaikaan erityisen lyhyitä ehdimme nähdä ja kokea vaikka ja mitä! Kiersimme suositun nähtävyysreitin nimeltä Golden Circle, jossa pääsee ihastelemaan Islannin kuuluisimpia luonnonihmeitä:Geysirin kuumien lähteiden aluetta, Gullfossin mahtavaa vesiputousta, Thingvellirin luonnonpuistoa sekä upeaa kraatterijärveä nimeltä Kerið. Aikaa piti tietenkin varata myös Blue Lagoonille, joka oli aivan ihana hemmottelukokemus, nuorennuin aivan varmasti vähintään vuodella!

Tässä vielä hieman tunnelmia kuvien muodossa seikkailuistamme. Toivonkin, että näiden kuvien siivittämänä kaamosfiilikset hellittävät edes hetkeksi. Allekirjoittanut ei tosin vastaa muista mahdollisista oireista, kuten mahdottomasta matkakuumeesta!

Blue Lagoon kylpylässä oli myös isoja tynnyreitä, jossa oli tätä kasvoissamme olevaa mineraalipitoista mutaa. Naamion jälkeen ihomme aivan ihan hehkuivat ja hiukset kiilsivät hiusnaamion ansiosta.
Persoonallinen Hallgrímskirkja Reykjavikin keskustassa
Vuokrasimme matkan aikana auton yhdeksi päiväksi ja kiersimme Golden Circlen, joka on turistien suosima nähtävyysreitti.
Mahtava Gullfoss (”Kultainen putous”)

Karun kaunis kuumien lähteiden alue. Kuvassa kauempana näkyy myös Strokkurin ”henkäys”. Tämä geysir onkin yksi Islannin aktiivisimmista purkautuen säännöllisesti jopa 4-8 minuutin välein. Ylempänä kuvissa vasemmalla kraaterijärvi ja oikealla pikku-geysir.

Hallituksen tapahtumavastaavaa hiemankin tuntevat tietävät, että olen auttamaton crazy catlady. Tässä vielä siis asiaan täysin kuulumaton ja samalla kuitenkin asiaan kuuluva, koska aiemmassa joulukalenterin luukussa osoitettiin, että nämä kaksi ihanaa asiaa, Islanti ja kissat (katso kalenterin luukku 14: Islannin joulupojat ja joulukissa) itseasiassa liittyvät jouluisasti ja dekkarimaisen pelottavasti yhteen! Tämän myötä toivotan kaikille ihanaa ja stressitöntä (hygge)joulunodotusta <3

Meri Kalin
TOPN:in tapahtumavastaava

Kissahygge

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *