Talven selän vasta taituttua opiskelijat suuntaavat katseensa jo kesään: jokavuotinen työnhakurumba on pyörähtänyt jälleen käyntiin! Tässä postauksessa kerron kesätyöstä, joka tarjoaa unohtumattomia kokemuksia Pohjoismaissa. Kyseessä on Nordjobb eli työnvälitysohjelma, jonka kautta 18-28-vuotiaat nuoret voivat päästä kesätöihin toiseen Pohjoismaahan. Nordjobb välittää työpaikan lisäksi asunnon sekä järjestää vapaa-ajan ohjelmaa nordjobbareille.
Näin hauskaa Nordjobissa on! Juhannuksen vietossa Skansenilla työkavereideni Reetan ja Ainon kanssa. © Ilona Sekiguchi
Näin hauskaa Nordjobissa on! Juhannuksen vietossa Skansenilla työkavereideni Reetan ja Ainon kanssa. © Ilona Sekiguchi
Vietin viime kesän Nordjobissa Tukholmassa ja sain työkokemuksen lisäksi kielikylvyn sekä monta uutta ystävää. Työskentelin yhdeksän viikkoa vanhusten kotihoidon yrityksessä. Työ oli opettavaista, mutta vähintään yhtä antoisaa oli vapaa-aika, jolloin kiersin Tukholman nähtävyyksiä muiden nordjobbarien kanssa sekä tutustuin kaupunkiin tavalliselle turistille tuntemattomaksi jääviä sivukujia ja lenkkipolkuja myöten. Nordjobin projektikoordinaattorit Tukholmassa onnistuivat täydellisesti vaihtelevan ja monipuolisen vapaa-ajanohjelman järjestämisessä: oli urheilutapahtumia, museovierailuja, retki viikinkikylään ja paljon muuta. Näiden tapahtumien ansiosta nordjobbarit tutustuivat hyvin toisiinsa, ja samassa tilanteessa olevat untuvikot uudessa maassa ryhmäytyivätkin helposti. Yhdessä nordjobbareiden kanssa aloimme Facebookissa järejstää tapaamisia myös keskenämme, ja jotain hauskaa oli tarjolla useana päivänä viikossa. Kävimme konserteissa ja kesäteatterissa, fikalla ja piknikillä. Olimmepa paikalla myös onnittelemassa prinssi Carl Philipiä ja prinsessa Sofiaa heidän hääpäivänään valtaisan väkijoukon seassa.

Nordjobissa on tarjolla enimmäkseen matalan koulutustason töitä, jolloin mahdollisimman moni koulutusalasta riippumatta voi päästä kokemaan Nordjobin hauskuudet. Esimerkiksi Ruotsissa kotihoitajan tehtäviin ei tarvitse koulutusta, ja meitä alalla täysin kokemattomiakin lomittajia oli töissä paljon. Kesätyössäni yllätyin eniten siitä, miten itsenäisesti nordjobbarina pääsin tekemään vastuullisia tehtäviä, joihin Suomessa edellytettäisiin hoitoalan koulutusta. Nordjobbareita otetaan töihin myös esim. hotelli-, ravintola- ja kuljetusalalle. Nordjobissa ruotsin osaamisesta on hyötyä, mutta kohdemaasta riippuen työkieli voi olla englantikin, esimerkiksi Islannissa.

Nordjobbarit Oddur ja Tiina kiehtovassa Tukholman kaupunginkirjastossa. © Ilona Sekiguchi
Nordjobbarit Oddur ja Tiina kiehtovassa Tukholman kaupunginkirjastossa.
© Ilona Sekiguchi
fb_20150626_16_38_44_saved_picture
Yksi kesän hauskimpia rientoja oli Nordjobin järjestämä Amazing Race Gamla Stan. Joukkueemme yhtenä tehtävänä oli ottaa selfie runoilija Evert Tauben kanssa. Alemmassa kuvassa mitalistit Sofia, Eva, Elina ja minä. © Eva Kempas
Yksi kesän hauskimpia rientoja oli Nordjobin järjestämä Amazing Race Gamla Stan. Joukkueemme yhtenä tehtävänä oli ottaa selfie runoilija Evert Tauben kanssa. Alemmassa kuvassa mitalistit Sofia, Eva, Elina ja minä.
© Eva Kempas

Nordjobb-työstä saa laillista työntekijän palkkaa, josta jää taskurahaakin käteen. Nordjobin palvelut ovat täysin ilmaisia lukuun ottamatta joitakin vapaa-ajan reissuja, joiden osallistumismaksu kuitenkin tulee Nordjobin kautta edullisemmaksi. Matkat kohdemaahan ja asumisen nordjobbari kustantaa itse. Nordjobbari vastaa itse työ- ja vuokrasopimuksestaan sekä ulkomailla työskentelyyn liittyvistä viranomaisasioista, mutta näihinkin asioihin liittyen Nordjobilta saa hyödyllistä tietoa.

Nordjobissa on tarjolla eri pituisia työjaksoja, ja jotkut työpaikat saattavat mielellään jatkaa sopimusta kesän jälkeenkin tai ottaa työntekijän takaisin seuraavana kesänä. Jos pohjoismainen kesäseikkailu kiinnostaa, voin vain lämpimästi suositella hakemista ja rohkaista tarttumaan tuumasta toimeen. Itselleni viime kesä oli yksi elämäni parhaista ja ehdottomasti opettavaisin tähänastisista. Kesän innostavat kokemukset ja kasvanut kiinnostus pohjoismaista yhteistyötä kohtaan siivittivät minut lähtemään mukaan TOPNin toimintaan Turussa. Lisää tietoa Nordjobista ja hakulomakkeen löydät sivulta http://www.nordjobb.org/fi.
Asuin kesän idyllisellä Lidingön saarella Tukholman edustalla Nordjobin välittämässä alivuokrahuoneessa. © Ilona Sekiguchi
Asuin kesän idyllisellä Lidingön saarella Tukholman edustalla Nordjobin välittämässä alivuokrahuoneessa.
© Ilona Sekiguchi
Vaikka Nordjobbiin ei voi hakea töihin omaan kotimaahan, yhteispohjoismaiseen hauskanpitoon pääsee mukaan täälläkin. Turkuunkin tulee vuosittain nordjobbareita, ja TOPN on ollut mukana osallistumassa heille järjestettyihin tapahtumiin. Jäsenistö on lämpimästi tervetullut mukaan ja tutustumaan nuoriin muista Pohjoismaista.
 
Tsemppiä kesäsuunnitelmien tekemiseen!
 

Ilona Sekiguchi
Hallituksen tapahtumavastaava

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *