Tammerfors flaggade för Nordens dag.
Nordens dag i ära gjorde TOPN 23.3 en exkursion till Tammerfors. På morgonen möttes vi vid järnvägsstationen i Åbo för att få en inblick i det nordiska Tammerfors har att erbjuda. Så hoppade vi på tåget och njöt av utsikterna under tågresan.
Framme i Tammerfors åt vi underbar vegetarisk lunch på Gopal, och fick sällskap av en medlem från Tammerfors avdelning, Tapnu. Med förstärkad bemanning visiterade vi Danmarks och Sveriges konsulat på Finlaysons gamla industriområde. Vi blev bemötta av Danmarks konsul Rikard Bjurström och Sveriges konsul Martin Lilius, med vilka vi diskuterade konsulernas uppgifter och allmänt om norden. Konsulerna var nöjda över att möta unga som är intresserade av norden, och uppmuntrade oss till att också i framtiden hålla kontakt, något vi kan hälsa med åt Tapnu.
Utanför Konsulatet

Efter en intressant men kort visit rusade vi iväg mot Tammerfors internationella aktivitetscenter bredvid ortodoxkyrkan. Här skulle vi möta några styrelsemedlemmar i Föreningen Finland-Danmark r.f. Vi blev otroligt varmt bemötta med kaffeservering och den bästa bulla kanske någonsin. Ordförande Kirsti Strömberg berättade om bakgrunden för föreningen som hon själv varit med och grundat. Under vinter- och fortsättningskriget skickades 4200 barn från Finland till Danmark. Strömberg var en av dessa, och då detta uppmärksammats i en tidningsartikel om henne började andra med samma öde kontakta henne. Hon skrev upp kontakterna och bestämde sig för att grunda föreningen.

Kirsi i lila berättar om Danmark

Efter många bra tips inför vår resa till Danmark bar det återigen tillbaka till Finlaysons område, denna gång för att se på museicentret Vapriikki. Vapriikki hade en hel del utställningar att bjuda på, men tyvärr var tiden vi reserverat alldeles för kort. Vi hann ännu äta middag på Gastropub Nordic, som bjöd på nordeninspirerade rätter. Efter en lång dag och några motgångar gällande tågbiljetterna kunde vi alla hålla med om att dagens äventyr hade varit otroligt uppiggande och roligt!

På Gastropub Nordic spelades det Kimble

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *