Program:
-Alþingi, Alltinget
-Nordens hus
-Träffa medlemmar av Nordklubburin
Torsdagen var vår andra dag på Island men vår första hela dag på ön. Att vakna upp i Reykjavik var på något sätt otroligt, vi var verkligen på Island nu!!! Det blev en rätt så tidig väckning eftersom vi hade mycket program den dagen. Dock önskar jag att vädret varit lika fint som dagen innan då vi badade. Vi vaknade till en gråaktig morgon med lite duggregn men speciellt kallt kan man inte påstå att det var. Det heter ju trots allt att det alltid regnar och är kallt på Island. Frukost fick vi på vårt hostel, Reykjavik Backpackers, därifrån vi strax efter frukost gav oss av mot Islands parlament, Alþingi. Vi fick en rundvandring i både den gamla och den nya delen av parlamentets utrymmen, allt från Alþingis cafeteria och konst till självaste sessionssalen, där en ny diskussion precis skulle börja. Min första reaktion var hur alla ledamöter kunde få plats i sessionssalen som jag tyckte var liten och mysig. Hur en sessionssal kan vara mysig har jag ingen aning om. Det kanske var läderstolarna och borden av trä samt förklaringen hur ledamöterna får sina platser tilldelade. Platserna lottas nämligen ut genom att ledamöterna får dra var sin pinne ur ett skrin och på pinnarna står vilken plats de skall sitta på. De sitter alltså inte partivis som hos oss utan är utlottade på måfå. Det var fascinerande att få höra om Islands strävan till självständighet och frigörelse från Danmark.
Eduskuntatalo

Topnilaiset odottamassa eduskuntatalovierailua.
Efter besöket på Alþingi var det dags för lunch. Näst på agendan var ett besök till Nordens hus. Det låg lite utanför centrum i ett träskområde så det tog lite tid att ta sig dit ut till fots. Vi fick en rundvandring, en presentation om Nordens hus verksamhet samt fick träffa finnar som jobbade där. Det var tråkigt att få höra att finskan inte längre undervisades på Nordens hus. Nu har islänningar ingen möjlighet att få studera finska, även om de skulle vilja det. Finland har slutat stöda undervisningen i det finska språket och i och med det hade ”det finska rummet” gjorts om. Det behövdes ju inte längre inom undervisningen
Nordens Hus – designed by Alvar Aalto.

Pohjolan talon johtaja esittelemässä heidän toimintaansa Topnilaisille.

Nordens Husin palveluista löytyy mm. taululainaamo, eli heidän jäsenensä saavat Pohjolan Talon kirjastokortilla lainata taidetta koteihinsa.
Sist men inte minst den torsdagen träffade vi en medlem av Nordklubburin- Föreningen Nordens Ungdomsförbund på Island, i deras utrymmen, på deras kontor. Nu fick vi veta om deras verksamhet samt svar på frågor gällande det vardagliga livet på Island. Vi pratade om att studera på universitet, om att köpa eller hyra lägenhet, om lokaltrafiken som egentligen inte finns samt om löner och beskattning. Det var lite av en chock att få höra om lönenivåerna på Island och vad det kostar att leva på ön.
Norden-yhdistyksen toimistolla Reykjavikissa.

Kahvia, pullaa ja Islanti-infoa Nordenin toimistolla 🙂
På kvällen, efter alla besök, gick vi ut på restaurang och fick se en skymt av det berömda nattlivet i Reykjavik.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *